Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona izdvojilo je skoro milion i po KM za zapošljavanje više od 100 radnika.

Predstavnici Ministarstva danas su potpisali 57 ugovora, ukupne vrijednosti 1.496.000 KM, koji bi trebali osigurati zapošljavanje 113 radnika u privredi i turizmu u tom kantonu.

U okviru Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede, investiranja u opremu, obuku radne snage, promocije i posjete sajmovima, standarda i kontrole kvalitete, podsticaj je dobilo 45 privrednika, te je potpisano 12 ugovora za subvencionisanje projekata izgradnje i obnove javne turističke infrastrukture.

Aplikanti koji su dobili podsticaj imaju obavezu da u finansiranje programa za koje su aplicirali učestvuju sa 50 odsto vlastitih sredstava.

“Privrednici su mogli aplicirati za iznose do 40.000 KM. Neko je aplicirao za nabavku opreme, neko za zapošljavanje radne snage, neko za brendiranje proizvoda, a neki, koji su imali potrebu, i za sve tri oblasti. Ukupno je bilo 70 prijava, ali je “urednih” bilo 45, koji su dobili podsticaj. Ukupan iznos sredstava za ovu namjenu je 1.213.000 KM”, istakao je ministarza privredu Zlatko Jelić.

Kako je rekao, to dovoljno govori o opredijeljenosti Vlade ZDK da podstiče razvoj privrede i samog kantona. Za podršku izgradnji i obnovi turističke infrastrukture biće utrošeno 283.000 KM, a među 12 aplikanata koji su dobili sredstva, ističe ministar Jelić, ima i opština i udruženja.