Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je da se epidemiološka situacija u ovom kantonu i dalje ocjenjuje kao nepovoljna budući da je na snazi epidemija, ali s nastavkom trenda značajnog poboljšanja, odnosno smanjenja broja novooboljelih i broja umrlih.

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u posljednjoj sedmici imaju niže vrijednosti i dio su trenda smanjenja tokom četiri prethodne sedmice – rekao je Jupić.

Prema Informaciji o epidemiološkoj situaciji, koju je sačinio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) a usvojio Krizni štab, broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 22, što čini kumulativnu incidencu od 6,1 na 100.000 stanovnika.

Do sada je testirano ukupno 72.600 uzoraka, a do 9. juna ukupno je potvrđeno 14.425 slučajeva koronavirusa. Broj aktivnih slučajeva je 52, a ukupan broj umrlih 1.097.

Krizni štab je zaključio da se proces vakcinacije provodi uspješno te da je zdravstvenim ustanovama do sada isporučeno 27.126 doza vakcina, a utrošene su 24.183 doze.

Odbačeno je svega 15 doza vakcina ili 0,006 posto, što je izuzetno dobar rezultat iskorištenosti raspoloživih vakcina i pokazatelj dobre organizacije, zaključio je Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona.

Krizni štab je donio odluku o raspodjeli 19.600 briseva za potrebe zdravstvenih ustanova u ovom kantonu, kao i zaštitnih maski i zaštitnih rukavica, koje su od UNDP-a isporučene po Projektu COVID-19 koji realizira Federalno ministarstvo zdravstva.