Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Rotary club Zenica započeli su realizaciju projekta “Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u ZDK”, koji će se realizovati naredne tri godine u svim osnovnim školama u ovom kantonu.

Vrijednost projekta je 124.000 američkih dolara, a sredstva je osigurao Rotary klub Zenica u okviru zajedničkog projekta sa Rotary clubom iz Beča, saopšteno je iz ZDK.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić rekao je da je projekat izuzetno važan s obzirom na to da živimo u vremenu tzv. instant obrazovanja i pada čitalačke pismenosti i čitalačke kulture, ne samo učenika nego cjelokupnog bh. društva.

“Projektom će biti obuhvaćeno 30.000 osnovaca, a nabaviće se lektire za sve osnovne škole kako bi na taj način pospiješili i bibliotečki fond na područu ZDK”, rekao je Kozlić.

Mensura Beganović, predsjednica Rotary cluba Zenica, rekla je da je glavni cilj projekta da se djeca vrate knjizi i to koristeći metode koje su primjerene njihovom uzrastu, a to je kombinovanje knjige i digitalnih tehnologija.

“Djeca će imati priliku da kombinuju to što vole i ono što bi trebalo da urade, a to će povećati želju za knjigom i čitanjem i na taj način poboljšati komunikativnost i kritičko razmišljanje. Generalno, ovaj projekat je vrlo koristan za širu zajednicu”, istakla je Beganović.

Direktorica Pedagoškog zavoda Zenica Aida Salkić naglasila je da će ova ustanova pružiti stručnu i tehničku pomoć školama i Rotary clubu, a nabavka lektira vršiće se shodno pojedinačnim potrebama škola.

U prvoj godini realizacije, projektom će biti obuhvaćene škole na sjeveru ZDK, druge godine će biti uključene škole u Zenici, a u trećoj godini projektom će biti obuhvaćene škole u južnim opštinama ovog kantona.