Vakcinacija protiv virusa korona u Zeničko-dobojskom kantonu biće omogućena svim stanovnicima u kantonu zahvaljujući revidiranom Planu imunizacije koji je danas usvojio kantonalni Krizni štab.

Krizni štab Ministarstva zdravstva dostaviće revidirani plan kantonalnoj Vladi na usvajanje.

Član Kriznog štaba Senad Huseinagić rekao je da je novi cilj imunizacije da se postigne kolektivni imuniteta,

Huseinagić, koji je i direktor Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica, naveo je Institut ranije sproveo serološko istraživanje na reprezentativnom uzorku koje je pokazalo da 42 odsto stanovništva ima izražen imunitet protiv virusa korona, tako da bi se s vakcinama, čija je isporuka najavljena tokom avgusta, mogao dostići kolektivni imunitet od 60 odsto.

To bi, kako je istakao, bila dovoljna odbrana od eventualno novog talasa pandemije koji se očekuje na jesen, jer bi broj oboljelih s teškom kliničkom slikom bio puno manji, a smanjio bi se i pritisak na zdravstvene ustanove, objavljeno je na internet stranici Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić je rekao da se epidemiološka situacija i dalje karakteriše kao nepovoljna, ali da su parametri znatno povoljniji.

U proteklih sedam dana otkrivena su četiri nova slučaja zaraze, aktivan je vrlo mali broj, a značajno su rasterećeni bolnički kapaciteti, navedeno je u saopštenju.