Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Jupić izjavio je da je trenutna epidemiološka situacija u tom kantonu i dalje nepovoljna, jer je došlo do rasta broja zaraženih virusom COVID-19, ali da zdravstveni sektor, uz povećan napor zdravstvenih radnika i uz saradnju s građanima, još uvijek odolijeva izazovima pandemije.

Krizni štab raspravljao je o stanju u školama, a ministar Jupić je iznio podatak da su koronavirusom zaražena četiri osnovca i 19 učenika srednjih škola, što je, kako je rekao, relativno mali broj, tako da se u ovom trenutku ne razmišlja o prekidu redovne nastave.

“Broj oboljelih prosvjetnih radnika je također mali, što ukazuje da su se škole prilično dobro organizovale i da aktivno provode smjernice Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, tako da trenutno nema apsolutno bilo kakve potrebe za promjenama u režimu odvijanja nastave. Krizni štab će svakodnevno pratiti situaciju na terenu i ako dođe do pogoršanja, neće biti sistemskog rješenja za cijeli kanton, nego ćemo svaku školu posebno pratiti i donositi odgovarajuće preporuke i mjere”, rekao je Jupić.

Zdravstveni sektor funkcioniše otežano i zbog rapidnog rasta broja oboljelih zdravstvenih radnika, što i u ovom trenutku, a i perspektivi, može predstavljati problem za pružanje usluga građanima. Samo u Kantonalnoj bolnici Zenica trenutno je 60 oboljelih zaposlenika, a svakodnevno se zarazi i do deset radnika ove ustanove, saopćeno je iz Press službe ZDK.

“To su brojke s kojima se vrlo teško nositi, naročito kada se radi o zdravstvenim radnicima koji se ne mogu zamijeniti preko noći ili o ljekarima koji se ni na koji način ne mogu zamijeniti, tako da sav teret rada pada na preostale kolege, kojih ionako nema dovoljno. Ako se ovaj trend nastavi, možemo ući u ozbiljne probleme u smislu pružanja usluga građanima i zbog toga još jednom pozivam sve da se pridržavaju propisanih mjera. Tako će pomoći sebi najviše, a onda i zdravstvenom sektoru”, rekao je direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac.

Istaknuto je da se zdravstveni sistem u ZDK nalazi pred dodatnim izazovom jer slijedi period sezonske gripe, a isporuka oko 4.000 naručenih vakcina protiv gripe, čiju nabavku finansira Vlada ZDK, očekuje se tek sredinom idućeg mjeseca. Pored toga, određeni broj vakcina osigurale su i veledrogerije i apoteke.

“Broj vakcina je prilično ograničen, ali je u skladu s ranijim potrebama. Mi smo proteklih godina imali situacije da su vakcine propadale, jer građani nisu htjeli da se vakcinišu. Sada je potražnja velika i smatramo da će broj besplatnih vakcina biti nedostatan, tako da će prioritet biti najugroženije kategorije stanovništva i hronični bolesnici”, rekao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici Senad Huseinagić.

Pored toga, Federalni zavod za javno zdravstvo naručio je 10.000 vakcina za zdravstvene radnike u Federaciji BiH, koje će biti isporučene u novembru. Od toga bi zdravstveni sektor u ZDK trebao dobiti oko 1.600, što će biti dovoljno za vakcinisanje oko 50 posto zdravstvenih radnika u ovom kantonu, navodi se u saopćenju Press službe ZDK.