Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zahtijevaju od Vlade HNK hitnu smjenu ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite Gorana Opsenice.

Ostavka je zatražena zbog, kako je navedeno, skandaloznog nastupa ministra Opsenice sinoć u programu na jednoj televiziji, te radi vrijeđanja i omalovažavanja zdravstvenih radnika u HNK.

“Sramotno je da ministar Opsenica ima obraza da, nakon toliko naših dopisa, zahtjeva i pokušaja da se sjedne za pregovarački stol u javnom eteru, pokušava poniziti i omalovažiti njihove predstavnike radi njihovog kritičkog odnosa prema njegovom radu na čelu resornog ministarstva i samog njegovog odnosa prema zdravstvenim radnicima. Očekujemo pismeno očitovanje Vlade HNK po našem zahtjevu”, kaže se u saopćenju Nezavisnog sindikata SKB-a Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK.

Podsjećamo, zdravstveni radnici HNK najavili su da će 10. decembra u osam sati stupiti u generalni štrajk koji će, kako su kazali, trajati dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.