U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) na snazi je i dalje generalni štrajk članova Sindikata zdravstvenih radnika. Čim njihovi zahtjevi budu ispunjeni, prekinuće štrajk i nastaviti sa radom. Javnosti su se obratili i predstavnici Ministarstva zdravlja HNK.

Predstavnici Ministarstva zdravstva HNK  danas su na konferenciji za medije pokušali objasniti spor koji se već mjesecima vodi između njih i dva sindikata zdravstvenih djelatnika u županiji, međutim, umjesto objašnjavanja situacije, samo su unijeli dodatni razdor.

Kako ističe pomoćnik ministra zdravstva Antonijo Vujica, Vlada osporava reprezentativnost  Neovisnog sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ-a i traži da se zbog toga promijeni sastav pregovaračkih timova. Za konfuziju koja u javnosti vlada oko pitanja štrajka optužuje službu odnosa s javnošću Vlade, novinare i čak Zakon o radu koji, kako ističe, nije dovoljno precizan u ovom segmentu.

Predstavnici dvaju sindikata ističu da su optužbe iz Vlade HNŽ-a samo još jedna u nizu spletki koje podvaljuju dvama sindikatima u njihovoj borbi za prava u skladu s pravima kolega iz sindikata doktora. Ističu da ponovno na Općinskom sudu u Mostaru dokazuju svoju reprezentativnost, a da je istim obmanama ministar Opsenica okrenuo i kolege liječnike protiv njih. Ne odustaju od svojih zahtjeva, a za ponedjeljak najavljuju novi masovni prosvjed.

Kako zaključuju predstavnici  Neovisnog sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ-a Dalibor Vuković i Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivica Anić, ovog puta Općinski sud Mostar nije nasjeo na pravne podvale iz Ministarstva i nije obustavio održavanje štrajka u zdravstvenim institucijama.

Podsjećamo, 10.decembra prošle godine 2.600 članova Sindikata zdravstvenih radnika u HNK stupilo je u generalni štrajk koji će, kako su tada kazali, trajati dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Predstavnici ovog sindikata ranije su kazali kako ni nakon godinu i po dana pokušaja Sindikat zdravstvenih radnika HNK i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nisu uspjeli s Vladom HNK potpisati kolektivni ugovor o pravima i obavezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.