Nova istraživanja o pozitivnom efektu konzumacije zelenog čaja i kafe za ljude koji imaju dijabetes tipa 2 dolaze iz Japana.

Ova kombinacija, kako tvrde, potencijalno smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka za 63 odsto kod osoba koje učestalo (najmanje jednom dnevno) kozumiraju ove napitke.

Prethodne studije već su istakle zdravstvene dobrobiti zelenog čaja pokazujući da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, poboljšava kontrolu glukoze i osjetljivost insulina.

Međutim, nova studija koju su proveli japanski naučnici sastojalo se od posmatranja kako konzumiranje zelenog čaja utiče na ljude koji već imaju dijabetes. Proučavali su 4.923 pacijenta prosječne starosti 66 godina.

Ljudi koji su pili više od četiri šoljice zelenog čaja dnevno, imali su 40 odsto manji rizik od smrti nakon završetka studije koja je trajala pet godina.

Kao i zeleni čaj, kafa dokazano ima uticaja na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa, ali naučnici su i u ovom slučaju istraživali kako kafa utiče na ljude koji su već dijabetičari.

Studiju je objavio časopis “BMJ Open Diabetes Research&Care”, a navodi se kako ispijanje dvije ili više šoljica kafe tokom dana smanjuje ukupnu smrtnost za 41 odsto.

Kombinovano ispijanje ova dva napitka, ipak, imalo je najbolji efekat.

“Kombinacija zelenog čaja i kafe znatno je smanjila smrtnost zbog svih uzroka, i to za 63 odsto”, pišu autori studije.

Oni koji su pili četiri ili više šoljica čaja, kao i dvije ili više šoljica kafe, imali su najveće koristi. Stručnjaci savjetuju da kafu i zeleni čaj konzumirate bez dodatka šećera i mlijeka, kako biste dobili pozitivan efekat.