Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zatražio je od NATO saveza da ubrza učlanjenje te zemlje u Alijansu, navodeći da je to jedini način za okončanje sukoba u regionu Donbasa.

Zelenski je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom nakon pojačanih sukoba u regionu Donbasa i kretanja ruskih oružanih snaga u blizini granice.

Ukrajinski predsjednik je nakon razgovora sa Stoltenbergom na društvenoj mreži “Tviter” objavio da je vrijeme da NATO ostvari napredak u vezi sa težnjom Kijeva da postane član.

Prema njegovim riječima, Kijev je posvećen reformama odbrane koje Alijansa zahtjeva za članstvo.

“Međutim, same reforme neće zaustaviti Rusiju. NATO je jedini način za okončanje rata u Donbasu. Akcioni plan za članstvo (MAP) bi bio realan signal za Rusiju”, istakao je Zelenski, čija je administracija izrazila nadu da će ove godine ući u MAP.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da članstvo Ukrajine u NATO-u ne bi bilo dobro za rješavanje sukoba.

Peskov je izrazio sumnju da bi članstvo u NATO savezi pomoglo Ukrajini u rješavanju unutrašnjeg problema i da Moskva smatra da bi to samo pogoršalo situaciju.

On je dodao da, kada bi pitali nekoliko miliona ljudi koji žive u samoproglašenim republikama na istoku Ukrajine da li su za članstvo u NATO-u, vidjeli bi da je to potpuno neprihvatljivo.