Gradsko vijeće Sarajeva donijelo je danas odluku da Priznanje “Počasni građanin Grada Sarajeva” bude dodijeljeno Želimiru Altarcu Čičku.

Kako se u obrazloženju navodi, Čičak je još kao učenik Prve gimnazije u Sarajevu organizirao razne kulturno-zabavne programe i koncerte i u to vrijeme bio najbolji voditelj koncerata “in live”.

Želimir Altarac je rođen 1947. godine u Sarajevu.

Jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke scene, pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, te inicijator brojnih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Tokom ratnih godina, Čičak je u Sarajevu organizirao koncerte u “Slozi”, te vodio mnoge muzičke emisije. Poseban je događaj bio koncert proslavljene kantautorice Joan Baez, održan u Sarajevu 14. aprila 1993. godine u dvorani kina “Imperijal”.

Organizator je i koncerta legendarne grupe Deep Purple u sarajevskoj “Zetri” 3. novembra 2007. godine, te još jednog koncerta Joan Baez u okviru tradicionalne manifestacije “Baščaršijske noći” 2008. godine.

Objavio je knjigu “Anitkvarnica snova” autobiografiju/monografiju kao učesnik razvoja sarajevske, bh. i ex-SFRJ pop-rock scene od početka 60-ih godina pa sve do današnjih dana.

Za svoj predani društveni i umjetnički angažman Želimir Altarac Čičak je dobio mnoga društvena priznanja.