U Opštinskom sudu u Sarajevu održano je pripremno ročište po tužbi kompanije “Željezara Zenica” u stečaju protiv Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Nekadašnji gigant od Federalne vlade traži 50 miliona maraka, za koliko je 1998. godine umanjen temeljni kapital prilikom prodaje Kuvajtskom investicionom fondu na ime duga koji je Bosna i Hercegovina imala prema državi Kuvajt.

Radnici nekadašnjeg giganta metalske industrije Jugoslavije, Željezare Zenica u stečaju, s nestrpljenjem očekuju ishod sudskog spora kojeg su pokrenuli pred Općinskim sudom u Sarajevu protiv Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a radi namirivanja, prema njihovom mišljenju, nezakonito oduzete imovine kompaniji u iznosu oko 50 miliona maraka.

“Federalna vlada je 2015. čak i priznala taj dug jer je prije toga poslala revizorsku kuću iz Sarajeva koja je ustanovila da postoji dug od 50,2 miliona i onda su priznali taj dug”, kaže predsjednik Sindikata “Željezare Zenica” Avdija Halilović.

“Donijela je zaključak po kojem se na ime tog duga Federacije Željezari obaveze prema javnim prihodima kompenziraju i brišu ali su za pola godine poništili”, ističe Mirza Jarić, stečajni upravnik “Željezare”.

Prilikom privatizacije Željezare 1998. godine, udruživanjem sa Kuvajtskim investicijskim fondom u kompaniju BH Steel, umanjen je bilans kompanije za oko 30 miliona dolara, kao kapital koji su Kuvajćani trebali unijeti u formirano preduzeće koje su kasnije prodali novim vlasnicima. Radi se o konsolidovanom dugu Bosne i Hercegovine prema državi Kuvajt, a cijeli postupak odobrila je tadašnja Vlada Federacije.

“Tako da sam ja nekoliko puta pisao, jednom sam i bio kod resornog ministra ministarstva za energiju, industriju i rudarstvo Džindića, pisao i premijeru, niko ništa…”, naglašava Jarić.

“Vlada FBiH i resorno ministarstvo odlično znaju i stanje dugovanja. Sjetimo se samo kad su štrajkovali radnici Željezare prije nekoliko godina, kada je bio prisutan i federalni premijer, da su tada vršena sravnjivanja i da se tada tačno znalo koliko treba isplatiti Vlada FBiH. Sjetimo se da je tada obećano da će biti brzo…”, kaže novinar magazina “Žurnal” Amarildo Gutić.

Prošlosedmično ročište okončano je dogovorom da cijeli proces bude odgođen do 23. novembra. U međuvremenu, obje strane pokušat će pronaći adekvatno zakonsko rješenje koje bi zadovoljilo sve strane u sporu. Do tada 250 radnika Željezare s neuvezanim stažom čekaju na birou rasplet situacije i nadaju se konačnom odlasku u davno zasluženu penziju, a njih 70 radno je angažovano na čuvanju preostale imovine preduzeća procijenjene na oko 120 miliona maraka.