U Republici Srpskoj u protekla 24 časa je 114 novozaraženih. Proteklih par dana zabilježeno je veliko pogoršanje situacije, kaže direktor Instituta za javno zdravlje RS Branislav Zeljković.

Prijavljen je i jedan smrtni slučaj, radi se o osobi iz Banjaluke.

Prema mjestu prebivališta, 27 novozaraženih osoba je iz Banjaluke, po 12 iz Zvornika i Bijeljine, 10 iz Trebinja, po šest iz Pala i Prijedora, četiri iz Rudog, po tri iz Sokoca, LJubinja, Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Bileće, po dvije iz Višegrada, Prnjavora, Kozarske Dubice, Laktaša, Gradiške i Srpca i po jedna iz Berkovića, Osmaka, Foče, Doboja, Šamca, Istočnog Sarajeva, Trnova, Vlasenice, Kostajnice i Novog Grada.

Došlo je do narušavanja pridržavanja mjera držanja distance. Najveći rizik su okupljanja građana. Po ko zna koji put, Institut apeluje na građane da se pridržavaju mjera.

Institut zagovara korištenje maski u kontaktu s drugim osobama i fizičku distancu od dva metra, jer to mnogo smanjuje mogućnost da se zarazite. Maska i distanca obezbjeđuju mnogo manji procenat mogućnosti obolijevanja, istakao je Zeljković.

Do sad je u RS umrlo 138 ljudi.

Pozitivna lica su u protekla 24 časa registrovana u 28 opština.

Zeljković je naglasio da najveću opasnost predstavlja okupljanje većeg broja građana, bilo organizovano ili u privatnoj režiji, te da je došlo do narušavanja mjera poput fizičke distance i nenošenja zaštitne lične opreme.

Zeljković je još jednom pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera i tako sačuvaju kapacitete u zdravstvenim ustanovama.