Institut za javno zdravstvo Republike Srpske će u toku dana uputiti prijedlog za dodatne mjere, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Direktor Instituta Branislav Zeljković je istakao da se epidemiološka slika ne popravlja, te da su neophodne nove mjere, kako je rekao, u smislu okupljanja, poštovanja mjera, te pridržavanja istih.

Dodao je da je neophodno i modifikovati postojeće mjere, te rigorozno pristupiti određenim segmentima.

Zeljković je rekao da je sve veći broj pacijenata koji se javljaju u nadležne Domove zdravlja sa simptomima koronavirusa.

Kako je rekao, i dalje jedan broj građana ne želi da se pridržava mjera i zbog toga svakodnevno dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije u RS.

“Virus može da pogodi bilo koga, bez obzira na starosnu dob i zdravstveno stanje”, naglasio je Zeljković, te ponovo apelovao na građane da ostanu kod kuće ukoliko osjete bilo koji simptom.

Prema njegovim riiječima, zbog dijela neodgovornih građana, pojedine opštine svakodnevno prijavljuju više od 50 odsto pozitivnih.

“Svaka osoba koja ima bilo koji simptom neka ostane kući, ne idite na posao, ne šaljite djecu u vrtiće i škole. Ostanite kod kuće”, rekao je on.