Svjetska banka je saopćila da se ekonomije u razvoju u istočnoj Aziji i Tihom okeanu, koje se još oporavljaju od trgovinskih tenzija i koje se trenutno bore protiv COVID-19, suočavaju s mogućim financijskim šokom i recesijom.

Uprkos solidnim makroekonomskim politikama i financijskim propisima koji bi zemljama u istočnoj Aziji i Tihom okeanu bile dovoljne da odgovore na uobičajene krize, ipak to neće pomoći njihovim ekonomijama da ove godine izbjegnu mnogo veći financijski šok.

“Ove zemlje sada moraju preduzeti mjere, uključujući hitna ulaganja u zdravstveni sektor i ciljane fiskalne mjere, kako bi ublažile neke od neposrednih uticaja”, upozorili su iz Svjetske banke.

Napominjući da je u nestabilnim vremenima poput ovih davanje preciznih projekcija rasta dosta otežano, Svjetska banka je navela dva scenarija za zemlje regije.

Predviđa se da će rast u toj regiji koja je u razvoju usporiti na 2,1 posto ili čak na – 0,5 posto u 2020. s 5,8 posto u 2019. godini, saopćeno je iz Svjetske banke.

Što se tiče rasta u Kini, projicira se da će u ovoj godini pasti na 2,3 ili čak na 0,1 posto, u najgorem slučaju, sa 6,1 posto iz 2019. godine.