Jutros u 10:22 i Bosnu i Hercegovinu je pogodio potres jačine 5,4 po Richteru. Epicentar je bio 77 km južno od Sarajeva. Zemljotres je zabilježen 11 kilometara od Nevesinja na potezu prema Stocu, na dubini od 10 km.

Građani u većem dijelu BiH osjetili su potres, a najviše u Nevesinju i Mostaru gdje su izašli na ulice.

Na društvenim mrežama javljaju da je trajao oko petnaestak sekundi, te da su na određenim objektima pričinjene i manje štete.


Naknadni zemljotres pola sata kasnije

Pola sata kasnije zabilježen je novi zemljotres slabijeg intenziteta, 14 km južno od Nevesinja. Prema podacima EMSC zemljotres je bio jačine 3,4 stepena po Richteru.


Oštećene zgrade opština, prekinuta nastava u Ljubinju i Nevesinju

Zgrada Opštine Ljubinje pretrpila je manja oštećenja tokom današnjeg zemljotresa koji je registrovan na području Hercegovine, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency načelnik Darko Krunić.

“U zgradi Opštine Ljubinje imamo manja oštećenja, pločice i zidovi su ispucali, ali veće materijalne štete nema. U školama nemaju velikih oštećenja. Dao sam preporuku osnovnoj školi da danas raspuste djecu, radi straha da se možda ponovo ne bi nešto desilo. Djeca se prepadnu i možda je bolje da budu kući”, rekao je Krunić.

Sa seoskih područja, odnosno mjesnih zajednica na području opštine Ljubinje još nema podataka o štetama.

“Imamo slučaj da je na jednoj zgradi pao odžak i da su crijepovi popadali. To je u gradu Ljubinje. Sa seoskih područja nema nikakvih informacija, odnosno još nema informacija s teren”, poručio je Krunić.

Kaže kako je u Trebinju dosta dobro stanje.

“U Nevesinju sam se čuo s načelnikom. U njih je bliže bio epicentar, između Blagaja i Nevesinja. Oni su raspustili škole. Ima oštećenja na školama. Dosta je veći udar bio kod njih nego kod nas u Ljubinju”, kaže Krunić.

Načelnik Opštine Ljubinje pozvao je stanovništvo da ne stvara paniku.

“Ne treba stvarati paniku, jer iz panike možete prouzrokovati dosta nekih stvari koje treba normalno i smireno reagovati. Treba napuštati prostorije i biti ispred prostorija. Ovo je, inače, trusno područje tako da postoji mogućnost ponovnih zemljotresa. Vidjeli smo šta je bilo i u Albaniji tako da je vrlo vjerovatno očekivati da će biti još udara”, poručio je Krunić.


HNK: Osnovne i srednje škole trebaju samo odlučiti o odgodi nastave

Ministarstvo obrazovanja HNK poslalo je upute direktorima osnovnih i srednjih škola da po svome nahođenju odluče o daljnjem odvijanju nastave tokom dana.

Ministar Rašid Hadžović u izjavi za BHRT kazao je kako je odluka o odgađanju nastave isključivo pod ingerencijom direktora osnovnih i srednjih škola.

Reakcije građana iz Bosne i Hercegovine i regije

Nevesinje: “Epicentar je bio u mom gradu. Živim u zgradi na drugom spratu. Sa zidova su padale slike, namještaj se tresao. Također, vidim manja oštećenja na zidu”.

Mostar: “Kratak, ali veoma jak zemljotres. Izašli smo iz kuće u panici”.

Mostar: “Na šestom spratu se “ljuljalo” desetak sekundi. Sve se u kući zatreslo. Svi smo se uplašili”.

Mostar: “Bio je još jedan nekoliko minuta kasnije. Dobro je drmalo prvo u 4:00 jutros sad oko 10:20 i evo još jedan kratki u 10:25”.

Čitluk: “Veoma jak potres. Obično se ne uplašim ali ovaj je bio baš snažan”.

Međugorje: “Jak potres, bit će ih još”.

Dubrovnik: “Samo 62 kilometra od mog grada. Bilo je užasno. Jak potres, srećom nije trajalo dugo”.

Beograd: “Osetili smo i u Beogradu. Šta se događa sa Balkanom? Dva jaka zemljotresa u nekoliko sati. Nadam se da će prestati”.