Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je danas da su nakon zemljotresa koji je juče pogodio grad Elazig, na istoku zemlje, poginulo 29 osoba, dok su 43 osobe spašene ispod ruševina. Prema posljednjim informacijama povrijeđeno je 1.500.

“Četiri osobe su smrtno stradale u Malatyi , a 18 u Elazigu”, izjavio je Soylu na konferenciji za medije.

Javljanje dopisnika BHRT-a iz Istanbula Juska Bojadžića.

Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) je saopštila da je nakon prvog zemljotresa na tom području zabilježeno još 12 zemljotresa iznad 4 stepena, te 274 manjih potresa.

Prema podacima AFAD-a, u zemljotresu je poginula 21 osoba, od kojih 17 u Elazigu i četiri u gradu Malatyi, dok je povrijeđeno 1.030 u Elazigu 654, Malatyi 226, Sanliurfi 50, Kahramanmarasu 37, Diyarbakiru 32, Adiyamanu 25 i Batmanu 6.

U gradu Elazigu i dalje traje akcija spašavanja ispod ruševina tri zgrade. U akcijama spašavanja u regiji učestvuje ukupno 1.167 spasilaca i 235 vozila.

Spasilačke ekipe su jutros u mjestu Maden ispod ruševina izvukli povrijeđeno dijete. U akciji spašavanja je učestvovao veliki broj pripadnika spasilačkih ekipa. Osim ovog slučaja, ispod ruševina su nakon 14 sati spašene još dvije osobe.

Epicentar potresa je registriran u 20:55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga, u blizini granice sa Sirijom. Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hatay i Osmaniye, te na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka.