Žene u Beču će, u poređenju sa muškarcima, ove godine raditi 51 dan “besplatno”. Na današnji dan, “Dan jednakih plata”, muškarci u Beču su već zaradili koliko žene zarade u toku cijele godine.

Osnova za ovu računicu predstavlja poređenje prosječnih godišnjih bruto dohodaka za poslove s punim radnim vremenom.

Prosječni bruto prihod kod muškaraca u Beču trenutno iznosi 55.306 evra, dok žene u prosjeku zarade 47.736 evra godišnje, dakle 7.570 evra manje od muškaraca.

U poređenju sa ostatkom Austrije, žene su najbolje plaćene u Beču. Prosječni bruto prihod muškaraca u Austriji iznosi 53.153 evra, a žena 42.880, što predstavlja razliku od 19,3 odsto. Ove godine je austrijski “Dan jednakih plata” pao na 22. oktobar.

Gradonačelnik Beča Majkl Ludvig je istakao da ne smije biti neravnopravnosti.

“Moj cilj je jasan: ‘Dan jednakih plata’ mora padati na 31. decembar. Za društvo jednakih mogućnosti, za samostalan život i jednaku penziju, razlika u platama muškaraca i žena mora nestati”, rekao je Ludvig.

On je pojasnio da žene i dalje preuzimaju većinu neplaćenog posla.

Naime, kriza izazvana koronavirusom za žene predstavlja duplo opterećenje u odnosu na muškarce, jer često moraju balansirati rad od kuće i onlajn nastavu za djecu. Osim toga, najveći dio posla u bolnicama, supermarketima, vrtićima i školama i dalje obavljaju žene.