Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić poražen je u prvom meču prvog kola Grupe 1 Euro-afričke zone Davis Cupa rezultatom 2:0 u setovima.

Nakon svečanog otvorenja susreta Davis Cupa u Zenici, koji će se tokom vikenda igrati između BiH i Češke u Areni “Husejin Smajlović”, uslijedio je i prvi meč između Mirze Bašića i Jonasa Forejteka.

Iako je Bašić dobro otvorio meč, sa dva gema vodstva, došlo je do pada u igri Bašića, što je češki teniser iskoristio te preokrenuo rezultat u korist svoga tima.

U drugom setu, Bašić ponovo otvara dobro set, dolazi do vodstva 2:0 nakon čega dolazi do pada u igri te konačne pobjede Češke.

Bašić je nakon susreta rekao kako je za poraz kriva njegova nekonzistentnost u igri.

“Imao sam dosta oscilacija u igri, dok je Forejtek konstantan, igra isto, vraća loptu u teren i ne radi previše sa njom. Nije bilo ni umora niti išta, jednostavno je moja greška ta oscilacija u igri. Nije ništa izgubljeno, iako je favorit Vesely, u Davis Cupu je sve moguće. Bilo bi dobro da današnji dan završimo sa 1:1 pa da sutra u dublu tražimo svoju priliku”, rekao je Bašić.

Prvi susret završen je rezultatom 5:7, 4:6.

Naredni susret Tomislav Brkić protiv Jirija Veselyja igra se od 16,45 sati.

Za sutra su na programu dubl mečevi te eventualno dva singl meča.