Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pozvao je sve vijećnike Gradskog vijeća Zenica na sastanak u ponedjeljak, radi postizanja dogovora o Prijedlogu Budžeta Grada.

U pismu svim vijećnicima, Kasumović ih poziva na sastanak u ponedjeljajk, da ” u najiskrenijoj namjeri da spriječi nesagledive štetne posljedice koje već trpe građani Zenice, usljed potpune finansijske blokade Grada Zenica, uzrokovane nedonošenjem Odluke o privremenom finansiranju, radi postizanja dogovora o Prijedlogu Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu i pripadajućeg prijedloga odluke o izvršavanju istog budžeta.

Kasumović je zamolio vijećnike da ovaj poziv shvate ozbiljno i da mu pristupe o krajnje odgovorno, posebno imajući u vidu najosjetljivije kategorije građana, koje čine socijalno ugrožena i bolesna lica, porodilje, boračka populacija, studenti i drugi, a koji ni iz kojih razloga ne bi smjeli trpiti bilo kakve opstrukcije u uživanju svojih prava usljed političkih naslaganja.

“U tom smislu, također, smo svako u svojoj nadležnosti zajednički odgovorni za normalno funkcionisanje Grada Zenica kao jedinice lokalne samouprave i nesmetano odvijanje života i rada naših sugrađana. Pritom, ovom prilikom naročito skrećem pažnju i na potrebu sprečavanja rizika od nastupanja socijalnih nemira i time očuvanja reda i mira, koji bi mogli biti narušeni zbog ovakve nezavidne aktuelne situacije, smatrajući da to nikome ne bi bilo u interesu, a ponajmanje građanima ovog grada, čije smo najbolje interese dužni zastupati.

Sjednica GV Zenica danas nije održana radi nedostatka kvoruma.