Radionica pod nazivom „Primjena zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u zdravstvu u BiH” bit će održana danas u Zenici.

Tokom skupa će biti razmatrana provedba, korištenje i poznavanje antikorupcijskih zakona u praksi za građane – korisnike zdravstvene zaštite.

Cilj je informisati i uključiti pacijenate, građane, organizacije civilnog društva u proces identifikacije mjera i preporuka za unapređenje sistema, kanala i alata za prijavu korupcije u zdravstvenim ustanovama te dosljedniju primjenu, usvajanje i poboljšanje zakona koji štite prijavitelje korupcije. 

Iste radionice, s ciljem identifikacije mjera i preporuka za bolju zaštitu prijavitelja korupcije u zdravstvu održana je u Sarajevu, Trebinju, a održavaju se još u Tuzli, Mostaru, Nevesinju, Ljubinju, Gacku i drugim gradovima u BiH. Identifikovane mjere i preporuke u formi Inicijative bit će upućene nadležnim zakonodavnim, izvršnim, zdravstvenim i pravosudnim ustanovama. 

Na do sada održenim skupovima je zaključeno da građani i pacijenti uglavnom nisu upoznati sa svojim pravima i da ih zbog toga najčešće i ne traže. Također, pacijenti ne vjeruju u sistem zaštite i pravičnosti zbog čega ne prijavljuju korupciju u zdravstvu.

Tokom skupa će se razgovarati i o Zakonu o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH i njegovoj primjeni. Na događaj su pozvani predstavnici NVO – korisnici zdravstvenih usluga, predstavnici pacijenata, građana, predstavnici zdravstva i pravosuđa.

Radionica se provodi u sklopu projekta „Osiguranje pristupa pravdi za prijavitelje korupcije u zdravstvu kroz jačanje povjerenja u pravosudni sistem“ kojeg podržavaju Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) i Vlada Švicarske. Nosilac projekta je UG Stopp mobbing, a partner na projektu je Udruženje za razvoj društva Kap, saopćeno je iz ovog udruženja.