Nogometni klub Čelik realizirat će tokom ovog mjeseca projekt „Rastimo uz Čelik“, u okviru kojeg će djecu predškolskog uzrasta ugostiti na Stadionu „Bilino polje“ te ih upoznati s bogatom historijom tog kluba.

Portparolka Čelika, Ajna Suljić, ističe da je cilj da klub i na ovakav način da svoj doprinos obogaćivanju životnih sadržaja šire društvene zajednice.

“Pozvali smo svu djecu iz gradskih vrtića, ali i udruženja oboljele djece ili drugih organizacija koje rade s tom djecom. Bazirali smo se na djecu ovog uzrasta, jer želimo da podignemo i naš klub te da ga približimo toj djeci. Zbog svih dešavanja proteklih godina oko Čelika, neke su mlađe generacije i zaboravile da je to njihov klub, da je to nešto što egzistira 76 godina u ovom gradu te da je to klub za koji su, možda, navijali njihovi roditelji i djedovi”, kazala je Suljić.

U drugoj fazi, kako je navaila, projekt bi mogao biti proširen i na rad s djecom iz osnovnih i srednjih škola te fakultetima.

“Ovog ćemo puta ugostiti predškolsku djecu, koji će biti podijeljeni u grupe 3-4, 4-5 i 5-6 godina starosti, ali udruženja koja rade sa djecom s posebnim potrebama, nismo postavljali gornju dobnu granicu. Takva će djeca dolaziti i sa svojim roditeljima, jer znamo da se radi o djeci koja i inače nisu u potpunosti uključena u sve društvene tokove. Pokušali smo i na taj način da im pružimo inkluziju i da se barem tog dana osjete korisnim te da pripadaju ovom društvu i da neko vodi računa i o njima”, naglasila je Suljić.

Po njenim riječima, tokom “ture” kroz Stadion “Bilino polje”, djecu će provesti kroz svlačionice, tribine, press-salu, salu sa trofejima…

“Njihov ćemo boravak završavati zajedničkim druženjem, uz prigodne fotografije. Pripremit ćemo i prigodne pokolone, koji će, možda, uključivati i ‘Čelikovu bojanku’, tako da djeca dobiju nešto za uspomenu na klub i svoju posjetu. Prvu grupu od 80-ak mališana ugostit ćemo 5. jula, a do kraja projekta planiramo ugostiti između 800 i 1.000 mališana”, kazala je Suljić.

Prigodne će poklone, najavljuje, pripremiti i klupski sponzori, koji su u velikom broju ostali uz zenički klub, uprkos činjenici da su prošle godine, prvi put, ispali iz elitnog razreda bosanskohercegovačkog nogometa.

Čelik je bio prvi te uzastopno trostruki prvak i dvostruki uzastopni osvajač Kupa nezavisne Bosne i Hercegovine, ali je, nakon ispadanja iz Premijer lige BiH te zbog nagomilanih dugova, u oporavak krenuo iz Kantonalne lige Zeničko-dobojskog kantona, koju su suvereno osvojili te će se naredne sezone takmičiti u Drugoj ligi Federacije BiH – grupa Centar.