Usprkos otežanim okolnostima u radu zbog pandemije koronavirusa, Javna ustanova Muzej grada Zenice uspio je prošle godine realizirati većinu planiranih projekata, a uz pomoć Gradske uprave nadomjestili su izostanak očekivane zarade zbog mjera zaštite te zabrane posjete muzejskim izložbama, izjavio je direktor te ustanove Adnadin Jašarević.

Napominje kako su, ipak, zadržali i razvili saradnju s međunarodnim organizacijama “Evropsko kulturno naslijeđe”, “Balkanska mreža muzeja”, “Fondacija zapadni Balkan” i Evropske unije.

„Osoblje muzeja trenutno realizira dva međunarodna projekta, a dovršili smo i IPA REG projekat “Forrtress Reinvented”, koji se tiče revitalizacije tvrđave Vranduk. Uz pomenute projekte, pripremamo i domaće projekte kao što su “Bilo je časno živjeti sa Titom”, Muzejski kutak “Poruke u mozaicima”, “Od Kulina bana i dobrijeh dana”… Provodimo i istraživanje o zeničkoj književnoj sceni, zeničkim medijima, industrijalizaciji Zenice, a obezbjeđujemo i uključivanje osoba s posebnim potrebama u muzejske aktivnosti, odnosno približavanje muzejskih sadržaja i njima, ističe Jašarević.

Prošle su godine, kaže, posebnu pažnju posvetili digitalizaciji glavnog muzejskog salona, koji raspolaže sa 12 televizora i tri touch screen kompjutera ‘all-in-one’.

“Sve izložbe, od aprila prošle godine, predstavljene u ovom salonu bile su u full HD rezoluciji. Nema više printanja, dakle, nepotrebnih troškova. Ovakav pristup omogućava nam i relativno laku razmjenu programa sa drugim muzejima u Evropi, koncepta koji smo planirali za Evropske gradove kulture “, kaže Jašarević.

Muzej, ističe, priprema instalacije i za multimedijalnu promociju naše baštine u tvrđavi Vranduk.