Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost premijeru za potpisivanje sporazuma sa UNDP-om o nabavci testova za virus korona u vrijednosti od jedan milion KM.

Kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić rekao je da je predviđena nabavka 33.500 multipleks testova i 20.000 standardnih testova za potrebe pi-si-ar laboratorija u Kantonalnoj bolnici iz Zenice i Opštoj bolnici iz Tešanja, 9.000 antigen testova za potrebe domova zdravlja, te 22.000 viralnih podloga, saopšteno je pres službe Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Vlada je usvojila i izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za period januar-septembar 2020. godine.

Jupić je naveo da je, uprkos smanjenom prilivu prihoda, u Fond zdravstvenog osiguranja od oko 15 miliona KM, što je posljedica smanjenih uplata usljed pandemije virusa korona, Zavod zdravstvenog osiguranja devet mjeseci poslovao sa minusom od svega 580.000 KM.

“Nadam se da će se kvalitetnom politikom i vođenjem menadžmenta ovaj minus do kraja godine neutralizovati“, dodao je Jupić.

On je naglasio da su u završnoj fazi pregovori sa sindikatom ostalih zaposlenih u zdravstvu koji vrlo brzo trebaju rezultirati sporazumom i potpisivanjem kolektivnog ugovora odmah po usvajanju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za narednu godinu.

U tom slučaju bi od 1. januara došlo do izjednačavanja satnice ostalih zaposlenih u zdravstvu sa visinom satnice koja je definisana kolektivnim ugovorom sa Sindikatom ljekara i stomatologa Zeničko-dobojskog kantona.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela set odluka kojima su odobrena sredstva u iznosu od 600.000 KM za nabavku medicinske opreme za Kantonalnu bolnicu u Zenici.

Odobrena je nabavka “C luka” za potrebe Odjeljenja neurohirurgije, OCT aparata za Odjeljenje oftalmologije, LED operacionih hirurških lampi, te endoskopske opreme, navedeno je u saopštenju.