U Sarajevu je danas održana prva predavanja u okviru programa pružanja mentorske podrške ženama, čime je ozvaničen početak rada Ženske mentorske mreže.

Riječ je o jedinstvenom mentorskom programu koji okuplja više od 100 poslovnih žena, s jedne strane iskusne liderice koje će u naredna četiri mjeseca nesebično podijeliti svoja znanja i iskustva, a s druge strane mlade žene u početnoj fazi karijere.

Cilj mentorskog programa je da im se olakša napredovanje i omogući da se lakše izbore sa preprekama koje ih očekuju. Ženska mentorska mreža je koncipirana sa idejom da postane redovan godišnji program razmjene znanja iskusnih liderica iz različitih industrija i poslovnih segmenata.

Ove su godine, pored Sarajeva, okupili učesnice iz Banjaluke, Tuzle, Mostara, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Prijedora, Srebrenika, Visokog, Ilijaša, Travnika, Kaknja, Tešnja, Lukavca, Doboja, Usore, Živinica, Srebrenice.

Edukacija žena na početku karijere

Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i inicijatorica projekta na otvaranju je naglasila da će učesnice programa, putem individualnog mentorstva i zajedničkih obuka, steći znanja iz menadžmenta, upravljanja karijernim razvojem, pregovaranja, networkinga, javnog nastupa i brojnih drugih oblasti.

“Ovo je projekat u kojem mlade obrazovane žene, koje su na početku karijere, dobijaju direktni mentoring i edukaciju sa ciljem povećavanja vještina i lakšeg napredovanja u karijeri. Okupili smo sjajnu ekipu, više od 100 žena. Mentori su iskusne uspješne žene sa konkretnim rezultatima iza sebe, koje se nalaze na vodećim menadžerskim pozicijama u bh. kompanijama širom zemlje i u različitim sektorima”, kazala je Pašić.

Sabina Softić, direktorica Deloitte BH i druga inicijatorica projekta također je naglasila značaj programa podrške.

“Rodna ravnopravnost je univerzalna i javno prepoznata tema koja predstavlja cilj ekonomskog i socijalnog napretka svake zemlje. Upravo zato je ovakav projekat veoma bitan za BiH jer je evidentno da položaj žene u BiH nije ravnopravan položaju muškarca, iz mnogo razloga, kulturoloških, socijalno-ekonomskih. Naš je cilj da ne sjedimo skrštenih ruku već da mladim nadama, pametnim i perspektivnim djevojkama pokažemo da mogu, umiju, smiju i trebaju da same preuzmu karijere u svoje ruke”, poručila je Softić.

Naglasila je kako je evidentno da je uloga žene u BiH u usponu.

Svaka od učesnica imaće mentoricu

Amina Hodžić je jedna od učesnica projekta. Ranije je radila kao nastavnica matematike i fizike, a trenutno radi u IT sektoru. Kazala je kako je raduje što je jedan ovakav projekat realizovan u BiH.

“Naravno da se ima mnogo naučiti od uspješnih žena u biznisu u cijeloj BiH. Što se tiče moga očekivanja od ovog projekta, radujem se učenju, druženju i saznavanju nekih stvari u ovoj grupnoj atmosferi. Svaka od učesnica imat će svoju mentoricu, što je od neprocjenjive važnosti i značaja za mlade žene i djevojke koje su na počecima svojih karijera”, naglasila je Hodžić.

Deloitte u BiH je već sedam godina aktivan na osnaživanju, podršci i umrežavanju žena u BiH putem SheXo – Kluba poslovnih žena. Zajednički projekat sa Addiko Bank Sarajevo na ovoj inicijativi je od iznimnog značaja kako bi se kroz umrežavanje mladih talentovanih žena sa iskusnim lidericama iz raznih sfera poslovanja doprinijelo njihovom samopouzdanju, te ih se ohrabrilo da vjeruju u ostvarenje svojih poslovnih i privatnih ciljeva.

Prvog dana rada Ženske mentorske mreže predstavljena je publikacija SheXo kluba, u kojoj su rezultati istraživanja stavova, uvjerenja i razmišljanja žena i muškaraca iz upravljačke strukture malih i velikih kompanija u Bosni i Hercegovini. Ovo istraživanje pruža zadivljujuću sliku o poslovnim ženama u BiH, jer potvrđuje da se i u poslovno negostoljubivim okolnostima može uspjeti drugačijim pristupom, upornošću i kontinuiranim ulaganjem u sebe. Namjera ovog istraživanja je skrenuti pažnju na značaj žene u društvu.