Zapadnohercegovački kanton (ZHK) je po broju apliciranih i odobrenih projekata za evropske fondove među uspješnijima u Bosni i Hercegovini.

Iz samo dva programa prekogranične saradnje realizovano je 10-ak projekata, za koje će se, samo na području ovoga kantona, iskoristiti 10 miliona eura bespovratnih sredstava. Strategiju razvoja u ovom kantonu zasnivaju na turizmu, ruralnom razvoju, te preduzetništvu.

U Zapadnohercegovačkoj županiji ulažu se višemilijunska sredstva u razvoj turizma, poduzetništva, zdravstva i ruralnog razvoja. Radi se o projektima prekogranične suradnje vrijednima 10 milijuna maraka. Radi se o bespovratnim sredstvima iz europskih fondova.

ULOŽENO 10 MILIJUNA KM BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Samo dva projekta prekogranična suradnja bih i crna gora i i trilateralni program hrvatska, bih, crnagora, 4 projekta završavaju, ove godine 3.11 i 6 projekata krajem 2019, i provodit će se cijelu 2020.

RADOSLAV LUBURIĆ, direktor Razvojne agencije HERAG

“To su grant sredstva 85 posto financira EU, 11.25 ovdje pričamo samo o grant sredstvima, od 10 milijuna koji su povučeni na našem području, to je duplo više oko 20 milijuna.Uz Kravice Zapadnohercegovačka županija je putem IPA projekata dobila novu turističku atrakciju, kaon i Avanturistički park sa zip lineom na vrelu Tihaljine kod Gruda. U službi turizma bit će i srednjovjekovne utvrde. Europskim novcem bit će obnavljane kule i bedemi grada hercega Stjepana u Ljubuškom”.

RADOSLAV LUBURIĆ, direktor Razvojne agencije HERAG

“To smo preko projekta hr, cg, bih 2 milijuna eura- obnova strae kule srednje kule herceguša Ulaže se i u poduzetništvo. Posušje je u poslovnoj zoni dobilo tehnološki park s centrom za obuku. Učenici strukovnih škola praktična znanja i vještine za tržište rada stjecat će u tehnološkom parku”.

BRANKO BAGO, načelnik Općine Posušje

“Gdje smo dobili 5 strojeva za obuku cnc operatera s obzirom da je ta struka potrebna našim poduzetnicima, trzištu rada, i naši poduzetnici suizrazili potrenbu za tom vrstom radnika” .

U Vladi su zadovoljni omjerom apliciranih i odobrenih projekata. Navode kako su među uspješnijima u Bosni i Hercegovini u povlačenju novca iz europskih fondova. Ističu kako Ured za europske integracije uz projekte priprema i druge važne dokumente.

ZDENKO ĆOSIĆ, premijer ZHK

“On ima i jedan odjel razvojni, ured za eu integracije priprema i naše strategije i akcijeske planove, a to je povezano i za aplikacije različitih projekata, jer je postojanje strategija preduvjet za izradu jednog takvog projekta.

Ovaj ured priprema se za IPA 3 programe Europske unije za radzbolje 2021-27. Ubrzano se radi na izradi strateških dokumenata.

Usvojena je strategija ruralnog razvoja, strategija razvoja turizma upućena je u skupštinsku proceduru, za iduću godinu u planu je izrada nove strategije razvoja Zapadnohercegovačke županije za predstojeće 7-godišnje razdoblje.