Vlada Zapadnohercegovačkog kantona najavila je skoro potpisivanje Kolektivnih ugovora s policijom i prosvjetom u tom kantonu.

Pregovori o novim Kolektivnim ugovorima prekinuti su u oktobru kada je Vlada jednostramo donijela odluku o povećanju plata za 5 odsto svim budžetskim korisnicima. Tim potezom sindikati su nezadovoljni, jer uprkos povećanju, do realnog povećanja plata, upozorili su tada sindikalisti, nije
došlo.

Stari Kolektivni ugovori za prosvjetu i policiju u ZHK-u su istekli, a socijalni partneri pripremaju se za novo kolektivno pregovaranje. Sindikat policije traži povećanje plaće od 10 posto, a očekuju kako će novim kolektivnim ugovorom precizirati stavke o prekovremenom i izvanrednom radu.

MUP OČEKUJE POBOLJŠANI KOLEKTIVNI UGOVOR

telefonom VJEKOSLAV MARKOTA, predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ZHK

“Sada nam je priritet kolektivni ugovor, bitne stavke za nas su posebni uvjeti rada 1.29 tu spada, prekovremeni rad, rad praznikom, noćni i izvanredni rad,te određeni paušali”.

ZDENKO ĆOSIĆ, predsjednik Vlade ZHK

Kada je u pitanju polcija znam da bi slijedeći tjedna trebali imati sastanak, kad su u pitanju ugovori sa sindikatima prosvjete, mislim da je uglavnom sve dogovoreno.

Prosvjetari kažu kako najvažniji zahtjev za povećanjem plaća za 10 posto nije usuglašen, što priznaju i u resornom ministarstvu. Zbog dugovanja županije, ističu sindikalisti, plaće nisu rasle nego su i stagnirale. Naglašavaju, pristali su na umanjenje za 8 posto kako bi se izbjegao bankrot. Jednostranim uvećanjima od 5 posto vlada još u potpunosti nije vratila visinu plaća u prvobitno stanje.

UZ POVEĆANjE OD 5%, REALNOGPOVEĆANjA PLAĆA NEMA

SLAVEN LjUBIĆ, Sindikat osnovnih škola ZHK

“Ne znam šta oni predviđaju,ali mi ostajemo pri stavu da minimalno povećanje bude 10 posto”.

RUŽICA MIKULIĆ, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i spotra ZHK

“Pričali smo o povećanju najprije 5 posto, 3, 2,1, 3.38 pa smo bili dogovorili trajanje kolektivnog ugovora na godinu dana pa onda nastaviti”.

Kolektivno pregovaranje s policijom, prema najavama, treba početi idući tjedan, a kada će vlada sjesti za pregovarački stol sa sindikatima prosvjete, još nije poznato, aliočekuje se da i ti pregovori krenu uskoro. U policiji i prosvjeti smatraju kako sada financijski stabilna ZHK, može ispuniti njihove zahtjeve.