Zvaničnici ZHŽ, zajedno sa hrvatskim predstavnicima viših nivoa vlasti, razgovarali su o mjerama Vlade FBiH o sprečavanju privrednih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa. Premijer ove županije Zdenko Čosić najavio je da će mjere ZHŽ-a biti objavljene sljedeće sedmice.

Federalna ministarka finansija Jelka Miličević istakla je da su na raspolaganju određena kreditna sredstva.

“U okviru tih aranžmana mi tražimo okvir zaduženja koji je najpovoljniji za sve razine vlasti”, napomenula je MIličevićeva.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda podjsetio je da su na Savjetu ministara izdvojili izjavu o pristupanju EU fondovima, kao i da je donešena odluka o prenamjeni IPA sredstava u iznosu od 80 miliona evra.

“24. travnja će biti odbor MMF-a i tad će biti raspoloživo ovih famoznih 320 milijuna eura, u pregovorima smo sa svim financijskim institucijama oko kreditnih zaduženja države i načina kako ćemo otplatiti dug. Treba imati na umu da ćemo morati živjeti i nakon pandemije, ne smijemo biti prekritični prema onom što nam struka kaže, moramo socijalno pomoći onima koji ne mogu raditi, a ove koji rade ostaviti na životu jer je ponovni početak uvijek težak”, istakao je Bevanda.

Kada su u pitanju kriterijumi po kojima će se vršiti raspodjela sredstava od MMF-a, premijer ZHŽ Zdenko Ćosić kaže da bi, po njegovoj procjeni, ovaj županija trebala dobiti oko osam miliona.

“Kriteriji će biti broj stanovnika. Osim dvije županije koje imaju najmanji broj stanovnika, naša županija bi, po mojoj slobodnoj procjeni, trebala biti oko osam milijuna”, izjavio je Ćosić.

Županijski ministar finansija Toni Kraljević napomenuo je da neće patiti ono što je najosnovnije i da svojim mjerama pokušavaju zaštititi najugroženije, te da se socijalni transferi neće dirati.

“90 posto proračuna ZHŽ-a su porezni prihodi, 60 posto neizravni, 22 porez na dobit, ostalo zaokružuje porez na dohodak od samostalne djelatnosti. Mi našim mjerama zaštićujemo najugroženije, nećemo dirati socijalne transfere, niti reducirati poljoprivredu i ruralni razvoj, zaštićujući te kategorije, napravit ćemo maksimalnu disperziju redukcijom nekih drugih stavki, a dio sredstava ćemo uputiti u realni sektor koji na koncu konca i puni naš proračun”, istakao je Kraljević.

Što se tiče ublažavanja donesenih mjera u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, premijer Ćosić da će se one ublažavati zavisno od preporuka struke.

“Sve mjere se uvode s ciljem spriječavanja širenja epidemije, on je vezan za naše zdravstvene kapacitete, najgore što bi nam se moglo dogoditi jest da taj sustav pukne. Ovisno o preporukama struke, mi ćemo ublažavati mjere, tamo gdje idemo sa strožim mjerama, one se odnose na suvišna kretanja kojima su ljudi opravdano skloni, ali mi moramo biti strogi u zaustavljanju takvih kontakata, a što je moguće više osloboditi naše gospodarstvo kako bi život tekao dalje”, napominje Ćosić.

Pojasnio je da privredna društva koja posluju daju dozvole za kretanje za radnike koji moraju obavljati svoje zadaće, a da se popis radnika dostavlja i MUP-u i nadležnim institucijama. Metodom slučajnog uzorka provjeravaće se je li neko dobio dozvolu neopravdano.

Privrednik Ivan Pavković je istakao da je glavni cilj zadržati radna mjesta i da samo žele što prije ponovo početi raditi.

“Mi smo imali jedan konstruktivan razgovor i svjesni smo da FBiH nema novaca koliko imaju neke države u okruženju. Naš glavni cilj je zadržati radna mjesta, a najugroženijima je potrebna pomoć sa svih razina vlasti. Dobili smo potvrdu da FBiH i županije rade na programu za spas gospodarstva, mi želimo što prije ponovno raditi i nadamo se da ćemo u tomu uspjeti”, izjavio je Pavković.

Što se tiče epidemiološke slike u ovoj županiji, resorni županijski ministar je istakao da u SKB Mostar nema pacijenata na respiratoru iz ZHŽ. Izrazio je nadu da bi ova županija sutra mogla imati prvih sedam izliječenih pacijenata.

“Imamo tri pacijenta u SKB na odjelu infektivnih oboljenja, dobro se oporavljaju. Što se tiče ZHŽ-a, imamo 64 pozitivne osobe. Danas smo odradili 24 testiranja, a sedam je retestiranja. Ako budu negativna, a nadamo se da hoće, sutra bismo mogli imati prvih sedam izlječenih u našoj županiji”, izjavio je Tomislav Pejić, ministar zdravstva ZHŽ.