Stečaj u kompaniji „Žitopromet“ iz Bijeljine je u završnoj fazi, a radnici su optimisti da će fabrika, nakon višegodišnjih problema i zastoja, ponovo početi sa radom za nešto više od mjesec dana. Fočanski “Pavgord” postao je stoodstotni vlasnik „Žitoprometa“ što za nekadašnjeg semberskog giganta znači kraj neizvjesnosti i novi početak.

Fočanska kompanija “Pavgord” kupila je nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion KM i tako postala stoodstotni vlasnik ovog nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta iz Bijeljine.

Nakon 14 mjeseci stečaj u nekadašnjem gigantu, bijeljinskom žitoprometu je okončan. Plan je da do prvog marta proizvodnja ponovo bude pokrenuta, a u prvom krugu bi trebalo da bude zaposleno četrdesetak radnika.

Kako objašnjavaju iz Odbora povjerilaca „Žitoprometa“, do ponovnog pokretanja pogona ostalo je nekoliko koraka.

“Žitopromet je završio 99% stečajnog postupka. Šta to znači. znači da je nama ostalo da složimo još malo papira što se tiče stečaja i prvog marta uđemo u pogone”, rekao je Dušan Tomić, predsjednik Odbora povjerilaca „Žitoprometa“.

Tomić naglašava da su svi pogoni funkcionalni, a oprema u dobrom stanju.

“Veliki je posao pred nama da pokrenemo ovaj veliki gigant i da ga dignemo na noge. Mi možemo da obavijestimo proizvođače i radnike da mogu da očekuju ponovo poziv od mene lično i od novog vlasnika da uđu u svoje pogone”, poručio je Tomić.

Vijest o ponovnom pokretanju „Žitoprometa“ posebno je obradovala poljoprivrednike.

“Poljoprivrednici su bili primorani da u godinama u kojima Žitopromet nije radio smanje površine zasijane žitaricama tako da će sigurno od naredne godine kad krene da radi moći da nastave veće količine da siju zato što će imati gdje da predaju”, navodi Goran Simić iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se prije dvije godine. Otvaranje stečaja u decembru 2019. godine omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i novog investitora, kompanije “Pavgord”.