Na najavu o smiještanju migranata u vojarne kod Tuzle i Sarajeva, uslijedile su brojne reakcije. Izvanredne sjednice i sastanci predstavnika mjesnih zajednica obilježili su dan u Tuzlanskom kantonu. Iz Grada Živinice kažu kako imaju neoboriv dokaz da je ideja o lokaciji na Ljubačama neprihvatljiva, dok iz Ministarstva pravde Kantona Sarajevo namjeravaju uputiti prosvjedno pismo državnim vlastima. I mještani prijete blokadama.

Vijeće ministara i federalna vlada donijeli su odluku. Migrante namjeravaju smjestiti u kasarne u Ljubačama kod Tuzle i Blažuju kod Sarajeva.

Ispred kasarne u Ljubačama, gdje migrante namjeravaju smjestiti, okupili su se predstavnici Savjeta mjesnih zajednica Ljubače i Pasci koji se u ime svih građana protive ovakvom razvoju događaja.

No, da li i opasnost od mina i ugrožavanje života migranata podrazumijeva humanitarni karakter, pitaju vlasti Živinica?

Niko od donosilaca odluka nije kontaktirao ni lokalne vlasti u Kantonu Sarajevo, što predstavlja nepoštovanje, ističu za BHRT .

U Tuzli i Živinicama smatraju da je smještanje u naseljeno područje, u poslovnoj zoni, apsurdno, jer može dovesti do ugrožavanja sigurnosti mještana, ali i negativnog utjecaja na privredu. Mještani pet mjesnih zajednica spremni su i na proteste.

Iz Evropske unije navode da su značajna sredstva već dostupna za osposobljavanje ovih lokacija, a svi naši sagovornici su istog mišljenja: Ljudska prava treba štititi, ali na drugačiji način, organizovano i smisleno.

I dok se lokalne vlasti oštro protive, a mještani najavljuju čak i moguće proteste, postavlja se pitanje šta je sa činjenicom da se radi o lokaciji koja još uvijek nije u potpunosti deminirana.