Na područje Ugljevika vratilo se oko tri hiljade Bošnjaka. Radi poboljšanja života mještana ovih sela, Opština Ugljevik i federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica za deset godina uložili su više od milion maraka.

Naša ekipa provjerila je kako žive povratnici u podmajevičkom kraju.

Mještani četiri povratnička sela na području opštine Ugljevik najvećim dijelom žive od poljoprivrede. Kako kaže Emir Ramić, koji je ostao u selu Glinje, mladi nemaju mnogo perspektive.

“Poražavajuća statistika je da odlaze, određeni broj je otišao, ali ih je dosta i ostalo”, kazao je Ramić.

Kako bi se povratnici, ali i svi stanovnici Ugljevika zadržali u ovoj opštini, lokalnoj zajednici neophodna je i pomoć viših nivoa vlasti.

“Radimo ove infrastrukturne projekte. Takođe, pomažemo i porodicama za izgradnju objekata na cijeloj teritoriji opštine i u ovom dijelu, da stvorimo dobre uslove stanovanja, pomažemo višečlane porodice i imamo poseban dio koji je važan a to su podsticaji za privrednike i naše poljoprivrednike”, izjavio je načelnik Opštine Ugljevik Vasilije Perić.

“Infrastruktura je uvijek zapuštena u ovim ruralnim podrujima jer su godine bile neulaganja u ova mala naselja, tako da ima potrebe za ulaganjem u infrastrukturu i uvijek ima potrebe za zapošljavanjem”, rekao je ministar za izbjegla i raseljena lica FBiH Edin Ramić.

Za pomoć povratnicima Opština Ugljevik je u ovoj godini izdvojila iz budžeta 400.000 maraka.