Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru su registrovali 253 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”, od kojih je 18 bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima.

Osim navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela primljeno je 86 prijava, od kojih je 15 sa korisnim informacijama, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

“Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi s opojnim drogama, zloupotrebom službenih ovlaštenja, krijumčarenjem ljudi i roba te ostalim krivičnim djelima”, saopšteno je iz SIPA-e.

Od ukupnog broja primljenih informacija putem “Krimolovaca” i elektronskog obrasca, 23 su proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po deset je postupala i SIPA.

U septembru je primljeno 13 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama primljenim putem “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.