Inicijative za smanjenje primanja bh. političara, iako sve glasnije, još nisu zaživjele. Je li realno očekivati da državni parlamentarci, čija su mjesečna primanja i do osam puta veća od prosječne plaće, a 12 puta od prosječne penzije, pokažu solidarnost, barem u vrijeme pandemije? Ili će njihov izbor i dalje biti samo luksuz, uz i dalje najjeftiniji mesni obrok u restoranu Parlamenta od oko tri marke.

Na Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nakon više pokušaja, još ranije usvojen je prijedlog kojim se predviđa smanjenje maksimalne otpremnine sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM, a potom i prijedlog kojim se ukida paušal, koji u Parlamentarnoj skupštini iznosi oko 750 KM.

BRANISLAV BORENOVIĆ, zastupnik PDP-a u ZD PSBiH

“Mislim da je važno da mi kao poslanici pokažemo neku vrstu spremnosti da se te privilegije smanjuju, da se ukidaju. I glasao sam da se ukine paušal i predstavnicima u Predstavničkom domu i u Domu naroda i na taj način bi se napravile uštede skoro 500.00 KM”, rekao je Borenović.

Usvajanjem prijedloga o ukidanju poslaničkog paušala od 750 maraka mjesečno bi se uštedjelo više od 40 hiljada konvertibilnih maraka. Smanjenjem otpremnina ušteda bi bila tri miliona konvertibilnih maraka budžetskih sredstava. Za zdravstveni ili ekonomski sektor ova sredstva bila bi prijeko potrebna vakcina. Finansijska.

No, da bi prijedlozi stupili na snagu neophodno je da ga podrže i delegati Doma naroda.

DUŠANKA MAJKIĆ, Klub srpskog naroda u DN PSBiH (SNSD)

“Kako će glasati SNSD, to zavisi od našeg dogovora, ali ja kao Dušanka Majkić ne podržavam da se poslanički paušal ukine, bilo kada i bilo kome, na bilo kom nivou Parlamenata. To treba da bude sistemska mjera. Savjet ministara treba da napravi sistemsku mjeru, ne može važiti to da se otpremnine umanje samo za parlamentarce, a da ostanu za sve druge”, kazala je Majkić.

ZLATKO MILETIĆ, Klub hrvatskog naroda u DN PS BiH

“Moj prijedlog je bio da se možda do 20 posto svima skine od plaća i da se taj dio novca preusmjeri za pomoć zdravstvenom fondu ili ekonomiji BiH. Ja očekujem, s obzirom da smo dobili materijale iz Predstavničkog doma, da se ti materijali nađu na sljedećoj sjednici Doma naroda. Ja ću u svakom slučaju biti za to.”, objasnio je Miletić.

Govoreći o bh. političarima kao otuđenoj kasti, naš sagovornik kaže da ne vidi ni minimum naznaka da su oni u stanju shvatiti ozbiljnost problema koji zahtijeva da i sami, prije svega, budu za primjer.

RANKO MAVRAK, novinar

“Rezanje plaća i paušala, to neće promijeniti bitno stanje u državi, ali će da postoji spremnost, da postoji empatija sa stajališta onih kojih imaju najviše da podijele sudbinu onih koji imaju najmanje. Ja osobno ne vjerujem da će se to dogoditi. Zna se da su političari najpreplaćeniji u regiji, imaju plaće koje su 5,6,7, 8 puta veće od prosječnih, i to je nešto što je odavno trebalo promijeniti”, istakao je Mavrak.

A kada se vrate sa odmora, najplaćeniji djelatnici u zemlji imaju mogućnost napraviti ove uštede. A mogu, kao i do sada, zadovoljno objedovati u restoranu sa cijenama koje slove za izuzetno niske. I poručiti, naprimjer, teleću supu i mućkalicu.