Porez na motorna vozila u Sloveniji trostruko će biti smanjen prema zakonu koji je danas predložila Vlada, a ukida se i dodatni porez na luksuzne automobile zapremine motora iznad 2,5 litre.

Procjenjuje se da će nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021. godine, godišnji prihod države po tom osnovu, koji je do sada iznosio 45 miliona, smanjiti na 16 miliona evra.

Ministar finansija Andrej Šircelj rekao je da će prosječan porez na vozila koji sada iznosi oko 460 evra biti smanjen na oko 160 evra.

Šircelj je naveo da je sada osnova za određivanje poreza prodajna cijena, a ubuduće osnovni kriterijum za poresku stopu biće ekološka komponenta, odnosno emisije štetnih gasova.

On je istakao da će električna vozila biti oslobođena poreza i da na taj način Slovenija kreće stopama onih država koje i poreskom politikom potvrđuju brigu za životnu sredinu.

Plaćanja poreza na motorna vozila biće oslobođeni i oldtajmeri, automobili za sport, kao i interventna vozila.

Porez neće plaćati ni porodice sa troje ili više djece prilikom kupovine automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila kojima se koriste osobe sa invaliditetom.