Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Zorana Malinića, koja ga tereti da je u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije, 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, počinio kazneno djelo pomaganja u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Optuženog Malinića se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u Zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda u Srebrenici, u julu 1995. godine, prilikom kojeg je djelimično istrijebljena skupina bošnjačkog naroda pri čemu je cjelokupno bošnjačko civilno stanovništvo, uklonjeno iz srebreničke enklave, a muškarci i dječaci ubijeni, u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije 65. zaštitno-motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, svjesno pružio pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata u namjeri počinjenja i izvršenja genocida, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi planirao, nadzirao i koordinirao aktivnosti pripadnika Vojne policije, na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su pripadnici Vojne policije, po naredbi i uz odobrenje optuženog, ubili skupinu od 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.

Optužnica se također odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje skupine od najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Kasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovječnim uvjetima na stadionu u Novoj Kasabi, koji su predvečer istog dana, transportirani u pravcu Kravice i Bratunca, držani u objektima za zatočenje, te nakon toga strijeljani i ubijeni na različitim lokacijama gdje su vršene egzekucije žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 130 svjedoka, prilaganjem izjava šest svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, prilaganjem 285 materijalnih dokaza među kojima su dokazi dobijeni od tužiteljstva pri MKSJ, kao i izjava 28 svjedoka u svjedočenjima datim u MKSJ, uz saslušanje dva vještaka, sudsko-medicinske i vojne struke.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Zoran Malinić rođen je 1961. godine u Sarajevu, nastanjen je u Beogradu i državljanin je Republike Srbije.