Sutkinja za izvršenja kazne zatvora zagrebačkog Županijskog suda danas je donijela odluku da se bivši trener Dinama Zoran Mamić i bivši poreznik Milan Pernar moraju javiti u zagrebački zatvor 10. svibnja radi izdržavanja kazni.

Odvjetnici Zorana Mamića su ranije podnijeli molbu da kaznu zatvora izdržava u Bosni i Hercegovini jer ima i BiH državljanstvo, no sutkinja izvršenja je u svojem dopisu sudu izrazila negativno mišljenje o molbi, dok će odluka o datumu kada se bivši trener Dinama mora javiti u zatvor biti objavljena na oglasnoj ploči suda u ponedjeljak, doznaje Hina.

“Ukoliko se Zoran Mamić ne pojavi u zatvoru do 10. svibnja, za njim će biti raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog”, pojasnio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Zoran Mamić je ranije poslao poruku iz BiH navodeći da nije u bijegu već se koristi svojim zakonskim pravima koja mu omogućavaju sporazumi dviju državljana čiji je državljanin. Želju da kaznu služi u BiH ranije je iznio Zdravko Mamić koji je u BiH pobjegao uoči izricanja presude na osječkom Županijskom sudu u lipnju 2018.

Uz Mamića, datum izvršenja zatvorske kazne u ponedjeljak je dobio i bivši poreznik Milan Pernar koji je najavio žalbu na odluku suda. Pernar se na ovu odluku može žaliti i tražiti odgodu izvršenja kazne zbog osobnih, profesionalnih ili zdravstvenih razloga, dok je Zoran Mamić tu mogućnost izgubio jer se danas nije pojavio na sudu.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora. Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.