Na osnovu velikog broja građana koji stalno odlaze iz Bosne i Hercegovine, tražeći bolju budućnost za sebe i svoju djecu, se vidi da niko nije profitirao od potpisivanja ovakvog Dejtonskog sporazuma, rekao je za BHRT Krešimir Zubak, jedan od učesnika u potpisivanju Dejtonskog sporazuma.

“Niko nije profitirao, bez obzira živio na području Republike Srpske ili Federacije BiH. Vidi se koji je broj građana izašao iz BiH tražeći za sebe i svoju djecu bolju budućnost”, rekao je Zubak gostujući u emisiji “BHT1 uživo”.

On se u razgovoru osvrnuo na samo potpisivanje ovog sporazuma, te kazao da je već tada bio skeptičan.

“Posebno kada je riječ i Anaksu četiri, ustavnom uređenju BiH. To je razlog zašto ja tada nisam parafirao Mirovni sporazum, iako sam bio ovlašten. Pokazalo se poslije toliko godina da su moje prognoze bile tačne”, kazao je Zubak, te dodao da je i vrijeme pokazalo da su njegove sumnje bile opravdane.

“Puno više se očekivalo i nadalo se. Ne može se osporiti zaustvaljanje rata, da su uložena značajna sredstva u obnovu infrastrukture, ali se moglo daleko više za 25 godina”, ističe Zubak.

On veliku grešku Dejtonskog mirovnog sporazuma vidi u tome što se u njemu rekonstrukcija BiH vršila na osnovu stanja stanovništva proisteklog iz rata, a ne na temelju popisa iz 1891. godine, kako se polazilo u svim ostalim prijedlozima.

“Jedna od ključnih grešaka i osnovni problem je nepravda. To je prvi sporazum koji se odnosio na BiH i koji je polazio od toga da se rekonstruiše država BiH, polazeći od stanja proisteklog iz rata”, istakao je Zubak i dodao da je tu glavni krivac međunarodna zajednica.

“Kada to kažem ja ne osporavam političko vođstvo srpskog naroda koje koje je za sebe osiguralo poziciju koju ima, pod entitetom Republika Srpska, ali prigovor se odnosi na međunarodnu zajednicu koja nije trebala odustati od temeljnog principa, da se rekonstrukcija unutrašnjeg prostora izvrši na temelju popisa iz ’81 godine”.

Komentarišući današnje političke prilike u BiH, Zubak ističe da je najveći problem nedostatak lidera koji će imati povjerenje svih građana u BiH.

“Povjerenje među narodom je osnovna pretpostavka, bez obzira iz kojih političkih dolaze. Promjene se mogu učiniti, ali nijedan koji se danas nalazi nema povjerenja i ugleda da bi ga mogao prihvatiti svi građani bih, bez obzira kojem narodu ili nacionalnom manjini pripadali”,naglašava Zubak.

On smatra da političko vođstvo trebaju preuzeti ljudi spremni preuzeti odgovornost za promjene koje su nužne u bh. društvu.

“Takvih lidera nema, jer je cilj sviju kako se održati na vlasti”, naglašava Zubak.