“Nemamo informaciju da su stigle vakcine donirane od strane Turske u Bosnu i Hercegovinu”, potvrđeno je za BHRT iz Ministarstva civilnih poslova.

Stiglo je isključivo ono što smo saopštili i ranije, a to su AstraZeneka vakcine is mehanizma Covax, rečeno nam je večeras.

Neki mediji su večeras objavili kako su vakcine donirane od strane Turske stigle večeras na sarajevski aerodrom letom iz Istanbula.

Kontaktirali smo i Dušana Kojića, člana Koordinacionog tima Ministarstva civilnih poslova BiH i osobu koja direktno radi na ovoj donaciji.

Ja nisam upoznat sa ovim, iako radim na toj donaciji. Ako je istina, bilo bi ovo ogromno oiznenađenje”, kazao je Kojić.

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH koje je zaduženo za skladištenje i distribuciju cjepiva prema kantonima nisu nam mogli potvrditi tu informaciju, jer ih o dolasku 30 000 cjepiva koje je donirala Turska niko nije obavijestio.

Podsjetimo turski predsjenik Redžep Tajip Erdoan je saopštio kako će njegova zemlja donirati BiH 30.000 doza vakcina protiv Covid-19 tokom posjete članova Predsjedništva BiH Ankari 16. marta. Datum dostave nikada nije preciziran.

Za Avaz je danas ranije potvrđeno iz ambasade Turske da se donacija očekuje narednih dana po završetku procedure.