Izrael je ušao u drugi val koronavirusa, navodi se u zvaničnom izvještaju objavljenom danas.

U izvještaju Nacionalnog centra za informisanje u borbi protiv koronavirusa navodi se da je prosječan dnevni broj zaraženih virusom u Izraelu dostigao 200, što je veliki porast u odnosu na samo 16 slučajeva dnevno prije četiri sedmice.

Naglašava se također da je drugi val pandemije drugačiji od prvog.

“Tačnije, razlikuje se po karakteristikama u odnosu na prvi val, ali nije nimalo manje ozbiljan”, stoji u izvještaju koji prenosi izraelski list “Yedioth Aharonoth”.

U izvještaju se traži i poduzimanje dodatnih preventivnih mjera radi sprečavanja 1.000 infekcija dnevno, te se poziva izraelska vlada da preispita odluku donesenu prošle sedmice o ublažavanju mjera protiv virusa.

Izraelske vlasti registrovale su dosad 20.243 slučaja zaraze, uključujući 305 smrtnih slučajeva i 15.567 oporavljenih pacijenata.

Izraelska vlada ublažila je mjere uvedene radi zaustavljanja širenja koronavirusa, čime su ponovo otvorene škole, univerziteti i restorani.

Eric Toner, stručnjak sa Univerziteta “Johns Hopkins” sa sjedištem u Marylandu, izjavio je također da se i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pojavljuje drugi val  zaraze koronavirusom.