Predsjendik Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel posjetiće danas Tursku i sastati sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Evropski lideri u Tursku stižu nakon što se ta zemlja prošlog mjeseca povukla iz Istanbulske konvencije za borbu protiv nasilja nad ženama i zvaničnog pokretanja procesa za ukidanje najveće prokurdske stranke.

Brisel je osudio obje odluke, ali su lideri EU prošlog mjeseca potvrdili svoju posvećenost radu sa Turskom ukoliko “aktuelna klima deeskalacije tenzije potraje”.

Turski diplomatski izvor rekao je agenciji Frans pres da Ankara očekuje modernizaciju Carinske unije iz 1995. godine i veću pažnju statusu kandidata za ulazak u EU.

Isti izvor navodi da Turska želi i da ažurira Sporazum o migrantima iz 2016. godine kojim je evropski blok obećao više milijardi evra toj zemlji u zamjenu za jačanje kontrole priliva migranata i izbjeglica u Evropu.

“EU nije u potpunosti ispunila obaveze prema dogovoru, posebno finansijske prirode”, naglasio je izvor, napominjući da je samo 3,7 milijardi evra od obećanih šest milijardi stiglo u Tursku.

Brisel optužuje Ankaru da nije ispunila obavezu da preuzme migrante koji stignu u Evropu, ali im je odbijen zahtjev za azil.