Utakmicom Italija – Turska, koja se igra na stadionu Olimpiko u Rimu od 21 sat, večeras počinje 16. Evropsko nogometno prvenstvo, a prije samog početka upriličena je spektakularna ceremonija otvaranja.

Martin Gariks, Bono Voks i Di Edž našli su se na velikoj pozornici na otvaranju Eura na Olimpiku u Rimu, virtualnom izvedbom pjesme “We Are The People”, uz upotrebu vrhunske tehnologije i scenografije.

Na ceremoniji otvaranja učestvovali su i nekadašnji kapiteni Lacija i Rome – Alesandro Nesta i Frančesko Toti, a oko 16.000 navijača na Olimpiku dočekalo ih je burnim aplauzima.

Tokom ceremonije italijanski operski pjevač Andrea Bočeli izveo je ariju Nesun Dorma.

Podsjetimo, turnir koji će se održati u 11 gradova u 11 evropskih zemalja, prvobitno je bio zakazan od 12. juna do 12. jula 2020. godine, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa i pomjeren je za 2021. godinu

Rimski stadion Olimpiko je domaćin uvodne utakmice između Italije i Turske, dok će se na engleskom nacionalnom stadionu Vembliju igrati veliko finale 11. jula.

Dvadeset i četiri ekipe podijeljenje su u šest grupa i igrat će ukupno 51 utakmicu na turniru. Pobjednici i drugoplasirani iz svake grupe proći će u nokaut fazu, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.