Na svaki dokument vezan za Bosnu i Hercegovinu napravljen bez bh. institucija treba reagirati oštro, to nas je naučila historija, izjavio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

On je gostujući na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 govorio o temi “‘Non paper’ realpolitika i stabilnost suverenih država”.

Zvizdić je podsjetio da su trenutno u javnosti dva ‘non papera’ u kojima drugi pišu o Bosni i Hercegovini, a iako različita oba imaju zajednički imenitelj i to je u miješanje u unutrašnje stvari samostalne i suverene Bosne i Hercegovine.

Kako je dodao, vanjsku politiku zemalja koje imaju deklarativnu privrženost Evropske unije ne prate stvarni i realni postupci koji su usklađeni s politikom Evropske unije i zemalja EU.

“U BiH smo sposobni odlučivati o našoj sudbini i te države trebale bi nam pomoći na putu ka EU, a ne otežavati nam taj posao koji je ionako složen”, kazao je Zvizdić.

Mišljenja je da je potrebno ići kao potpunoj reintegraciji i planskoj, postupnoj, ali temeljitoj promjeni Ustava BiH koja će povećati nivo funkcionalnosti BiH i ojačati državne institucije da provode EU reforme.

Smatra da je potrebno i razmisliti o vraćanju na kvalitetna rješenja iz takozvanog “Aprilskoga paketa” koji je bio kreiran u saradnji s međunarodnom zajednicom i koji su podržale sve trenutno vodeće politike.