Prošla je godina od početka pandemije i za to vrijeme smo se mogli svi, i naši političari, pripremiti za ono što slijedi, izjavio je gostujući u BHT1 Uživo virusolog Šukrija Zvizdić.

Kada je u pitanju vakcinacija, Zvizdić je istakao da se taj proces ne odvija idealno ni u Evropi, u Hrvatskoj ima više negodovanja nego oduševljenja zbog raznoraznih propusta. Možemo reći, kazao je, da samo Srbija ima uspjeha  u realizaciji programa vakcinacije, „a što se tiče BiH mislim da niko nije zadovoljan i nikoga ova situacija ne iznenađuje“.

„Pošto je ovo respiratorna virusna infekcija za koju se u historiji medicine zna kako će se razvijati i kako će otprilike završiti, znalo se da se na vrijeme trebaju obezbijediti vakcine, organizirati proces vakcinacije i da, poslije otprilike dvije godine koliko traju ove pandemije, izađemo živi i zdravi“, kazao je Zvizdić.

Naglasio je da je još na početku pandemije očekivao da će ovaj virus ostati upamćen i da će se o njemu govoriti narednih stotinu godina.

„Svi oni koju su odgovorni i nadležni u ovoj pandemiji u BiH, njihova će se imena spominjati i u narednih nekoliko stotina godina, bilo da su uradili nešto dobro ili loše.  Zaključio sam da će ovo u historiji medicine koronavirus biti jedan od najbrže širućih virusa“, kazao je ovaj virusolog.

Smatra da je nepotreban medijski akcenat stavljen na pojavu novih sojeva koronavirusa, „a da pri tome nema to nekog velikog uticaja na širenje i ishod“.

„Ovo i dalje ostaje koronavirus, koji prirodno mutura kako mutira“, zaključio je Zvizdić.