Slikarska radionica “Paleta” organizovala je na Đurđev gradu iznad Zvornika izložbu tematskih cjelina na platnu dugom 56 metara.

Osnivač i rukovodilac Slikarske radionice “Paleta” Jovo Lalić nazvao je izložbu istorijskim performansom, dodavši da je njegova velika želja bila da se ona održi na Đurđev gradu.

“Ova platna do sada su vidjeli Beograd, Novi Sad, Višegrad, Beč. Na njima su razne tematske cjeline kao što je 600 godina postojanja grada Zvornika ili onih koje se dotiču čak i globalnih problema, od migracija, nataliteta, problema Roma”, rekao je Lalić.

On je istakao da su na platnu i Bitlsi, kao i režiser Emir Kusturica i nobelovac Ivo Andrić, koji su na čelu te kompozicije u prostoru.

“Drago mi je da smo u ambijentu i prostoru srednjovjekovne tvrđave Đurađa Brankovića i njegove supruge Jerine u kojem ćemo na neki način uvesti ljude u priču o jednom od najvećih kulturno-istorijskih spomenika”, rekao je Lalić.

On je dodao da mu je želja da ovaj performans pokrene akciju da se ova srednjovjekovna tvrđava na neki način “umije”, restaurira i otvori za Zvorničane i turiste.

Platna su stvarali učenici Slikarske radionice “Paleta” različitih generacija, a doslikavana su u Beču, Beogradu i gdje god su izlagana.

Izložba je održana u okviru manifestacije “Zvorničko ljeto”.

“Zvorničko ljeto” nastavlja se večeras na platou ispred muzička škole gdje će biti održan “Kabaretić šou”, dok će u Domu omladine biti odigrana pozorišna predstava “Seks bomb”.

Za ljubitelje filma na platou ispred Sokolskog doma održaće se projekcija filma “Fast end fjurios 9”, u okviru bioskopa na otvorenom.