U Zvorniku za vrijeme pandemije virusa korona nije smanjena izgradnja stambeno-poslovnih jedinica, niti je smanjena potražnja za stanovima, potvrđeno je Srni u gradskom Odjeljenju za prostorno planiranje.

Načelnik ovog odjeljenja Boško Kojić rekao je da se u Zvorniku trenutno gradi oko 110 stanova čija je gradnja počela prema planiranoj dinamici, bez obzira na pandemiju koja je prisutna u cijelom svijetu.

“U principu, po zahtjevu investitora donosimo potrebne dokumente za gradnju stambenih objekata, pa u tom pogledu nismo osjetili smanjenje tih zahtjeva u doba virusa korona”, naveo je Kojić.

On je naglasio da brzina početka gradnje nekog stambeno-poslovnog objekta zavisi od investitora koji je dužan da prije toga riješi imovinskopravne odnose predmetne lokacije, odnosno da stvori zakonske preduslove za gradnju.

“Od toga, bar što se tiče Zvornika, najviše zavisi gradnja, a ne od elementa virusa korona, što znači da potražnja za stanovima nije stala jer su u toku tri-četiri gradilišta na kojima se intenzivno gradi navedeni broj stanova”, rekao je Kojić.

Nabrajajući lokacije na kojima investitori grade stambeno-poslovne objekte, Kojić je istakao da je i dalje u toku izdavanje lokacijskih uslova, u skladu sa planom gradnje, tako da se u suštini nije osjetio problem koji je izazvao virus korona u nekim drugim oblastima.

Kojić je istakao da gradsko Odjeljenje za urbanizam i dalje prima zahtjeve za gradnju objekata čiji će početak zavisiti od imovinskopravnih i pripremnih radova, dodavši da bi gradnja mogla da počne krajem ove ili početkom naredne godine.

On je naglasio da su, u okviru ovih stambenih jedinica koje su u izgradnji, investitori obezbijedili oko 50 odsto parking-mjesta budućim stanarima.

“Investitori su u posljednje vrijeme smanjili gradnju poslovnih prostora u korist novih garažnih mjesta jer je veća potražnja za stambenim prostorom, a samim tim i garažnim mjestima, što donosi korist i kupcima i investitorima”, rekao je Kojić.

Kojić je najavio izradu novog urbanističkog plana kojim će biti definisane nove gradske zone, a potom i izradu novog regulacionog plana, kojim će se riješiti postojeći aktuelni problemi užeg gradskog područja.

Prema riječima jednog od investitora stambeno-poslovnih objekata, cijena metra kvadratnog stambenog prostora je od 1.300 do 1.500 KM, zavisno od lokacije na kojoj se gradi stambena zgrada.

Cijena stanova koji su građeni u Zvorniku prije 1992. godine iznosi i do 1.300 KM, zavisno od lokacije.