Javna ustanova Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo objavila je preporuke za sprečavanje širenja koronavirusa tokom održavanja fudbalske utakmice Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska, koja se igra 8. oktobra na stadionu Grbavica.

Za vrijeme boravka na stadionu, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba od dva metra. Jedino je organizatorima dozvoljeno okupljanje u grupi maksimalno do šest osoba istovremeno na manjem razmaku od 2 metra kvadratna, uz obavezno nošenje maske.

Obavezno je korištenje maske za lice tokom boravka na stadionu (tokom dolaska, za vrijeme trajanja utakmice i tokom izlaska) za sve gledaoce i službena lica, kao i za rezervne igrače ukoliko su na tribinama. Izuzetak su igrači na terenu.

Zavod za javno zdravstvo KS preporučuje se da građani koji žele prisustvovati ulaze jedan po jedan uz razmak među osobama najmanje dva metra kod ulaska, kretanja i izlaska. Preporučuje se da se izlazak prisutnih građana organizuje tako da izlaze jedan po jedan i to na način da prva izlazi osoba najbliža izlazu. Prisutni trebaju i po završetku utakmice da drže fizički razmak, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

Prilikom ulaza na stadion, svakoj osobi se mjeri temperatura beskontaktnim termometrom. Ukoliko se kod neke osobe potvrdi temperatura viša od 37,4 stepeni, ili uoči prisustvo respiratornih simptoma – kašalj, otežano disanje, osobi se neće dozvoliti ulazak na stadion, saopštili su iz ZZJZ KS.